Αξιότιμα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,

Κυρίες, κύριοι,

Σύμφωνα με έναν ελληνικό μύθο, στην τοποθεσία της Ολυμπίας πάλεψαν ο Δίας με τον Κρόνο

για την εξουσία της Γης, ενώ ένας άλλος μύθος είναι αυτός που έρχεται να συμπληρώσει ότι, μετά απ’ αυτή τη μάχη, διεξάχθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες, προς τιμήν και εορτασμό τής νίκης του Ολύμπιου Δία.

Η Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλοντας να θαυμάσει το γιο της Πεισίροδο που αγωνιζόταν στην Πάλη, έχοντας την απαραίτητη τόλμη, μεταμφιέστηκε σε γυμναστή και περιφρόνησε την επαπειλούμενη θανατική ποινή, καθώς απαγορευόταν τότε στις γυναίκες να παρακολουθούν γυμνικούς αγώνες. Προδόθηκε όμως από τον υπέρμετρο και δικαιολογημένο ενθουσιασμό της όταν ο γιος της νίκησε και στέφθηκε Ολυμπιονίκης. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε τελικά η θανατική ποινή, καθώς ο πατέρας της ήταν και Ολυμπιονίκης και γενάρχης Ολυμπιονικών (κι άλλων αθλημάτων)!

Άπειρες είναι οι παραστάσεις, που σώζονται μέχρι σήμερα, οι οποίες απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα. Ο Πλάτωνας,ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ήταν αυτός που χαρακτήρισε την Πάλη ως το άθλημα των αθλημάτων. Ο Όμηρος είναι αυτός που αναφέρει στην Ιλιάδα ότι γίνονταν αγώνες Πάλης, προς τιμήν του Πάτροκλου, κατά την πολιορκία της Τροίας.

Η Πάλη ήταν που στην Αρχαία Ελλάδα αποτέλεσε το κύριο μέσο αγωγής των νέων. Η πασίγνωστη στους Έλληνες, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, «Παλαίστρα», προσδιόριζε τα πρώτα χρόνια τον χώρο που αθλούνταν οι παλαιστές, ενώ με το πέρασμα των δεκαετιών απέκτησε ευρύτερη έννοια και πλέον σήμαινε «Γυμναστήριο».

Από την ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ της Αρχαίας Ολυμπίας είναι που σήμερα γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και ξεκινάει η παγκόσμια πορείατης, πριν την έναρξη κάθε Ολυμπιάδας.

Στα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, που μελοποίησε ο Σπύρος Σαμάρας παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και που είναι ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος καθιερώθηκε στη σύγχρονη εποχή από την ΔΟΕ, αναφέρεται η ΠΑΛΗ, ως δομικό και βασικό στοιχείο των Αγώνων:

«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,

Κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα,

στη δόξα της δικής σου γης και τ΄ουρανού,

Στο δρόμο και στο ΠΑΛΕΜΑ και στο λιθάρι,

Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,

Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι,

Και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί….»

Με λίγα λόγια, η ΠΑΛΗ είναι ένα άθλημα – σύμβολο, ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μπροστά από το μνημείο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, του Γάλλου βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν, ως Έλληνες και γεννήτορες των Αγώνων και του Ολυμπιακού Ιδεώδους, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια οικογένεια της Ολυμπιακής Πάλης και προεξέχοντα τον νέο Πρόεδρο της FILA κ. Νέναντ Λάλοβιτς, σας υπενθυμίζουμε τα βαρυσήμαντα λόγια του σύγχρονου γεννήτορά τους: «Η Πάλη είναι αναπόσπαστο στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων»!

Γιατί ήταν αυτός που πρώτος σεβάστηκε την ιστορικότητα της, αλλά και που αναγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο της για τη γενικότερη ανάπτυξη του αθλητισμού στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ίσως όμως κι εμείς να κάναμε λάθη. Ίσως να δείξαμε και αλαζονεία. Είναι πολύ πιθανό να επιδείξαμε απαράδεκτο εφησυχασμό. Για αυτό, σύσσωμη η Ολυμπιακή οικογένεια της Πάλης, σας δηλώνει σήμερα πανέτοιμη να συμβάλει έμπρακτα -όπως εξάλλου και πρόσφατα απέδειξε με τις αλλαγές που έφερε στους κανονισμούς των αγώνων της-, και φυσικά πάντα σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την όλο και μεγαλύτερη πρόοδο του αθλήματος, ούτως ώστε να προσφέρει καλύτερο θέαμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να έχει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και ποιότητα στη σύγχρονη εποχή, χωρίς φυσικά να αφαιρούνται τα ιστορικά, δομικά και ουσιώδη χαρακτηριστικά της Ολυμπιακής Πάλης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Πάλη εξ αρχής υπήρξε μέρος κουλτούρας και πολιτισμού. Είναι ταυτόχρονα συνδυασμός αθλήματος, απόλυτα πειθαρχημένης πρακτικής και ανώτερη μορφή τέχνης.

Απευθύνεται και αναδεικνύει τα πιο ενδόμυχα και ζωτικής σημασίας συστατικά της ανθρώπινης φύσης.

Το σώμα: η δύναμη είναι στοιχειώδης για την πρακτική της.

Το μυαλό: H υψηλή νοημοσύνη διακρίνει τους καλούς παλαιστές από τους εξαίρετους.

Και την ψυχή: Αυτό καθαυτό το στοιχείο που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα και που τον φέρνει πιο κοντά στο Θεό, αποδεικνύοντας τη σχέση του με Αυτόν. Γιατί μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν αρκετά δυνατή ψυχή, είναι ικανοί να αντέξουν τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις, μέχρι να έρθει κάποιο πραγματικό αποτέλεσμα.

Είναι ένας μαραθώνιος, μια συνεχής πάλη, με τα όρια του ανθρώπου. Μια απόδειξη του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος.

Η Πάλη είναι η Ουσία, το Δομικό στοιχείο. Είναι η ίδια η ψυχή του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Ολυμπιακοί Αγώνες λοιπόν χωρίς Ολυμπισμό;;;

Αγαπητά μέλη της ΔΟΕ, σεβάσμιοι «Αθάνατοι»… Ξανασκεφτείτε το!!!