Η Τελετή αναπαράστασης και αναβίωσης των Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε από την Αρχαία Παλαίστρα, για την οποία για πρώτη φορά δόθηκε άδεια χρήση της,

καθώς στον Ιερό αυτό τόπο λαμβάνει χώρα μόνο η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, γεγονός που δείχνει την αναγνώριση της ιερότητας της στιγμής, τον συμβολισμό των πεπραγμένων, αλλά και την σημαντικότητα του μηνύματος που δόθηκε.

Εκεί λοιπόν στον ιερό χώρο της Αρχαίας Παλαίστρας, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης που αποτελούνταν από τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Κολιτσόπουλο, τον γενικό γραμματέα κ. Ξενοφών Αθανασίου, τα μέλη του δ.σ. κ.κ. Δημήτρη Τραμπάκουλο και Φάνη Μπατσακίδη, καθώς και τον Διευθυντή Επικοινωνίας και Στρατηγικής κ. Πάρι Κουρτζίδη, περισυνέλεξε Ιερό χώμα, το οποίο και τοποθέτησε σε ειδική διάφανη, άθραυστη θήκη μαζί με ένα κλαδί Ελιάς. Ακολούθως, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, κήρυξε την έναρξη της σκυταλοδρομίας παραδίδοντας την σκυτάλη – πάπυρο που περιείχε το μήνυμα, στο πρώτο παιδί – δρομέα, που έλαβε από τον Γενικό γραμματέα της ΕΟΦΠ και μέλος της ΕΟΕ, κ. Ξενοφών Αθανασίου, ο οποίος μέσα σε κλίμα κατάνυξης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ιστορική στιγμή και στο μέγα συμβολισμό της Τελετής αυτής.

Στη σκυταλοδρομία συμμετείχαν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν τη διαχρονικότητα και την Ιστορία της Ελληνικής Ολυμπιακής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που έλαβαν μέρος στο διεθνές Τουρνουά «Ολυμπία».

Ο Πάπυρος που περιείχε το ηχηρό ελληνικό μήνυμα παρεδόθη στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο, από την ομάδα των Ολυμπιονικών (Ελλήνων και ξένων) με επικεφαλής τους Πέτρο Γαλακτόπουλο και Στέλιο Μηγιάκη, κι εκείνος εν συνεχεία το παρέδωσε μαζί με το ιερό χώμα της Αρχαίας Παλαίστρας στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Νέναντ Λάλοβιτς μπροστά στο μνημείο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Ο πρόεδρος της FILA κ. Ν. Λάλοβιτς, πρόκειται να μεταφέρει το μήνυμα αυτό και να παραδώσει το ιερό χώμα της Αρχαίας Παλαίστρας στα μέλη της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.