Αγαπητοί φίλοι της πάλης
Κυρίες και κύριοι

Λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους

δεν μπορεί σήμερα να είναι μαζί μας ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σ. Καπράλος, αλλά να είστε βέβαιοι ότι ενώνει τη φωνή του μαζί με τις φωνές όλων μας αλλά και τις φωνές όλων αυτών που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο αποκλεισμού της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το άθλημα της πάλης είναι συνδεδεμένο με την Ελλάδα και τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.  Η πάλη ξεκίνησε την ιστορική της αγωνιστική διαδρομή στους  Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π.Χ με πρώτο Ολυμπιονίκη τον Λάκωνα Ευρύβατο και διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων της αρχαιότητας μέχρι την κατάργησή τους.

Από το 1896, με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το άθλημα εντάχθηκε στο επίσημο Ολυμπιακό πρόγραμμα με την ονομασία ελληνορωμαϊκή πάλη. Η ελευθέρα πάλη εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1904, ενώ μέχρι σήμερα και τα δύο στυλ παραμένουν στο πρόγραμμα όλων των Ολυμπιακών αγώνων. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004, μάλιστα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η γυναικεία πάλη.

Το άθλημα έχει τεράστια παγκόσμια απήχηση, πράγμα που αποδεικνύεται από το ότι στη Διεθνή Ομοσπονδία της πάλης μετέχουν ως μέλη 180 χώρες.  
Δεν χρειάζεται να είσαι ιστορικός ή άνθρωπος του αθλητισμού για να γνωρίζεις ότι η πάλη είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την  πάλη.

Ενδεχόμενη αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα αποτελέσει μόνο προσβολή της ιστορικής μνήμης και της τόσο πολύτιμης κληρονομιάς που έχουμε παραλάβει από τους προγόνους μας, αλλά θα στιγματίσει και όλους όσοι  θα υποπέσουν σε αυτό το ανεπίτρεπτο σφάλμα.
Από την πρώτη στιγμή που η πάλη μπήκε σε περιπέτεια, τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Αμέσως δημοσιοποιήσαμε επίσημα την αντίδραση μας και ζητήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας, ενώ σε όλες τις επαφές που είχαμε (με πρωτεργάτες τον Πρόεδρο Σ. Καπράλο, το μέλος της ΔΟΕ για την Ελλάδα Λ. Νικολάου και τον Πρόεδρο της ΔΟΑ  Ι. Κούβελο) με μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής  των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και άλλων διεθνών αθλητικών φορέων, ετέθη το θέμα, ζητώντας να συνδράμουν όλοι στην κοινή προσπάθεια για τη διόρθωση του τεράστιου λάθους.

Στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την επίδραση και τον ρόλο του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία, τέθηκε και ερώτηση για τη γνώμη που έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την πιθανή κατάργηση της πάλης από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα και σε συντριπτικό ποσοστό του 96% δήλωσαν  ότι διαφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που αποδεικνύει ότι η πάλη έχει βαθιά τις ρίζες της στην ελληνική κοινωνία και στη συνείδηση του Έλληνα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Είχαμε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης και ενισχύσαμε κάθε προσπάθεια της να εξωτερικεύσει την αντίθεση της, στις σκέψεις ορισμένων για την κατάργηση της πάλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο με τη συμμετοχή περισσότερων από 35.000 μαθητών, υπήρχε ειδικό πανό για το θέμα της πάλης, κάτι που επαναλήφθηκε και στην Τελετή Παράδοσης της Φλόγας για το Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας της Ουτρέχτης, που έγινε επίσης στο Καλλιμάρμαρο.

Φίλοι και φίλες
Είμαι σίγουρος ότι και η σημερινή εκδήλωση θα προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε όλοι για την τελική δικαίωση.  Και δεν είμαστε μόνοι καθώς στην προσπάθεια για τη διατήρηση της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συνταχθεί πολλές χώρες αλλά και άνθρωποι της διεθνούς αθλητικής και Ολυμπιακής οικογένειας.

Αισιοδοξώ ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε καθώς με το μέρος μας έχουμε την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ότι δεν έχουν διοργανωθεί ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την παρουσία της πάλης.

Σας ευχαριστώ
Εμμανουήλ Κατσιαδάκης
Γενικός Γραμματέας ΕΟΕ