Εν όψει της σημαντικής και καθοριστικής συνεδρίασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2013 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου θα αποφασισθεί αν το άθλημα της Πάλης θα παραμείνει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020,

η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, προσδίδει σε συνεννόηση με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (FILA), ιδιαίτερη διάσταση στο 2ο Διεθνές Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ 2013».

Τουρνουά που συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο Καλεντάρι των Διεθνών Αγώνων (FILA Calendar 2013) και αποτελεί πόλο έλξης για τις ξένες Ομοσπονδίες.

Στους αγώνες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν περισσότερες από 20 χώρες (Η.Π.Α., Ρωσία, Αλβανία, Αλγερία, Βουλγαρία, Κύπρος, Κούβα, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Μονακό, Λετονία, Νιγηρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Κροατία, Γερμανία), ενώ κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου 2013 στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Βασιλακόπουλος» του Πύργου.

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Διεθνούς Τουρνουά Αγώνων Πάλης – και ειδικότερα το απόγευμα της Κυριακής 21 Ιουλίου , έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική τελετή σκυταλοδρομίας πάπυρου – μηνύματος στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην οποία θα συμμετάσχουν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν την Ιστορία της Ελληνικής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που θα λάβουν μέρος στους διεθνείς αγώνες «Ολυμπία», οι τελικοί των οποίων, όπως και οι απονομές, θα γίνουν αμέσως μετά την τελετή στον διαμορφωμένο χώρο του Στίβου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην κορύφωση της ειδικής τελετής που θα έχει προηγηθεί των αγώνων, ο Πάπυρος που θα περιέχει το μήνυμαθα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο για να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Nenad Lalovic (μπροστά στο μνημείο Coubertin), ο οποίος με τη σειρά του θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό με τα λόγια του αείμνηστου βαρόνου Pierre de Coubertin γραμμένα στον Πάπυρο για την ιστορικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλήματος της πάλης στη Δ.Ο.Ε. τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι στο μνημείο του Coubertin θα υπάρξει ταυτόχρονα κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της ΕΟΕ κ. Σπύρο Καπράλο και τους Προέδρους της FILA και της ΕΟΦΠ, ως φόρος τιμής στον αείμνηστο μέγα αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει ακόμη να τονιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της συμβολικής αυτής τελετής, όπως και των τελικών αγώνων και των απονομών των βραβείων στους νικητές, θα γίνει ζωντανή παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ και περισυλλογή φωτογραφικού υλικού, προκειμένου να προβληθούν, τόσο στην Ελληνική, όσο και την Διεθνή κοινότητα, προκειμένου να στείλουν προς τη ΔΟΕ, αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινή γνώμη, το μήνυμα της δυναμικής παρουσίας της Πάλης ως το άθλημα-σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων από τη γέννησή τους.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το έτος 2013, καθώς και της παραπάνω Ιστορικής εκδήλωσης – τελετής στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτελεί πλέον ορόσημο, όχι μόνον για το άθλημα των Ολυμπιονικών, αλλά και για το σύνολο του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
Πάρις Κουρτζίδης
Δ/της Επικοινωνίας & Στρατηγικής της ΕΟΦΠ
Mobile: +30 6907144117, τηλ.: +30 2103307176
E-mail:[email protected]