Τρία πρωτοκλασσάτα στελέχη της «παλαιάς» φρουράς της ελληνικής πάλης, ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας, ο Γιώργος Κουτσιούμπας και ο Γιάννης Αρζουμανίδης, θα είναι παρόντα στα ταπί της Ηλιούπολης,

εκεί όπου την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ανδρών και γυναικών. Και για τους τρεις, η επιστροφή στην αγωνιστική δράση, συνοδεύεται από μία και μοναδική σκέψη: να εκμεταλλευτούν την πείρα και την ωριμότητά τους προκειμένου να πετύχουν τον μεγάλο στόχο, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας θα συμμετέχει στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής, σε μια κατηγορία όπου πριν από… 13 χρόνια (Πάτρα, 2001) στέφθηκε «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής.

«Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Είμαι 34 ετών. Θέλω να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι και ύστερα θα προχωρήσω βήμα – βήμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κοντά από πλευράς χρόνου αλλά, σε ότι αφορά εμένα, είναι μακριά από πλευράς προπόνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μπω σε μία διαδικασία πρόκρισης και ξέρω ότι χρειάζεται, πρώτα από όλα, υπομονή. Στους πρόσφατους προκριματικούς του πανελληνίου πρωταθλήματος, όπου πήρα μέρος, διαπίστωσα ότι έχω όρεξη για διάκριση σε μεγαλύτερο, απ΄ότι στο παρελθόν, βαθμό», τόνισε ο παλαιστής του Άτλαντα Μυτιλήνης.

Ο αδελφός του, Γιώργος Κουτσιούμπας, θα συμμετέχει σε ακόμη μία Ολυμπιακή κατηγορία της ελληνορωμαϊκής, τα 98 κιλά. «Βασικός μου στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εκεί θα ήθελα να τερματίσω την καριέρα μου. Στο προσεχές πανελλήνιο θα δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Για το 2012 δεν είχαμε προετοιμαστεί ανάλογα ώστε να διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο. Αυτή τη φορά θέλουμε να κάνουμε μία πιο ολοκληρωμένη προετοιμασία και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε μία θέση στη διοργάνωση της Βραζιλίας».

Η «ολοκλήρωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους» με παρουσία στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, είναι ο μεγάλος στόχος του Γιάννη Αρζουμανίδη, ο οποίος θα συμμετέχει στα 125 κιλά της ελευθέρας.

«Ο μεγάλος στόχος είναι οι Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να προπονούμαι. Παράλληλα λάμβανα μέρος σε διοργανώσεις μη Ολυμπιακού χαρακτήρα, όπως το sambo, το grappling ώστε να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Το κατάλληλο φορμάρισμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο 2015, αλλά πρέπει να μπω από τώρα σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Έχουν αλλάξει οι κανονισμοί, οι κατηγορίες και αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα δεις από κοντά. Την Κυριακή θέλω να δείξω ποιός είναι ο πρώτος της κατηγορίας. Θα δώσω το κάτι παραπάνω, ώστε να δείξω ότι δεν πέρασε ούτε μια ημέρα που να μην έχω το νού μου στην παλαίστρα».

Στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος θα συμμετέχουν συνολικά 155 αθλητές και αθλήτριες. Σε επίπεδο συλλόγων έχουμε 24 στο στιλ της ελευθέρας, 20 στην ελληνορωμαϊκή και 15 στις γυναίκες.