Νέα αφετηρία για την Πάλη στην Αρχαία Ολυμπία

 

Σας καλωσορίζουμε στην Αρχαία Ολυμπία, στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον χώρο του αρχαίου ιερού, την Άλτη και το Στάδιο όπου σφυρηλατήθηκαν και διαμορφώθηκαν πανανθρώπινες αξίες Πολιτισμού.

Οι έννοιες Αγώνας , Άμιλλα,  Άθλος,   Αρετή περικλείουν πολύ πυκνά τις αξίες που κατακτήθηκαν εδώ, και οι οποίες μας εμπνέουν και σήμερα. Η προσπάθεια του υγιούς συναγωνισμού, της ευγενικής άμιλλας με τους άλλους, εξευγενίζει τα συναισθήματα, τα ήθη,  καλλιεργεί την αλληλεγγύη,   τον ευγενικό και με σωστά μέσα επιδιωκόμενο συναγωνισμό για την κατάκτηση της Νίκης , δηλαδή των στόχων που βάζουμε κάθε φορά.

Η Αρχαία Ολυμπία γενέτειρα, λίκνο των Αγώνων και θεματοφύλακας των αξιών και των ιδανικών του Ολυμπιακού πνεύματος αποτελεί επίσης την αφετηρία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με την τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας στο ναό της Ήρας.

Από τα πρώτα αθλήματα στην αρχαιότητα ήταν η πάλη. Η πάλη είναι ένα άθλημα  ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το «άθλημα των αθλημάτων», όπως το αναφέρει ο Πλάτων.

Η πρώτη περιγραφή πάλης με λεπτομέρειες υπάρχει στην Ιλιάδα. Στους αγώνες προς τιμήν του Πάτροκλου, με τα έπαθλα να τα προσφέρει ο ίδιος ο Αχιλλέας.
Η πάλη μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα την 18η ολυμπιάδα, δηλαδή το 708 π.Χ. Για περισσότερα από 1.000 χρόνια, μέχρι την απαγόρευση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. αποτελούσε το πιο δημοφιλές και θαυμαστό άθλημα. Κι επέστρεψε στους πρώτους νεότερους ολυμπιακούς αγώνες, το 1896, στην Αθήνα με το πνεύμα του Κουμπερντέν και του Βικέλα.
Η παλαίστρα έγινε μέσο παιδαγωγικό, εκγύμνασης και καλλιέργειας του ήθους.
Η πραγματική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν βρίσκεται  στις εντυπωσιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Η πραγματική αξία των αγώνων βρίσκεται στην πνευματική παρακαταθήκη και στο παράδειγμα των Ολυμπιακών αξιών που εμπνέουν ιδιαίτερα τις νέες γενιές ολόκληρου του πλανήτη.
Είμαστε αντίθετοι με  την πρωτοφανή αυτή πρόθεση, που θέλει το αγώνισμα της πάλης εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό αθλητικό γεγονός . Αποτελούν μια μεγάλη γιορτή πολιτισμών και ευγενών αξιών. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιπροσωπεύουν την ίδια την ουσία της ανθρωπότητας: τον αμοιβαίο σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Είναι μια γιορτή της δύναμης του χαρακτήρα και της αφοσίωσης, του αγώνα για την συνεχή βελτίωση του εαυτού μας. Το κύριο μήνυμα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσπάθησαν να μεταδώσουν ανά τους αιώνες είναι το μήνυμα της συνεργασίας, του σεβασμού και των αξιοθαύμαστων επιτευγμάτων. Η τιμή, η περηφάνια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός πρέπει να κυριαρχήσουν και να τιμώνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Και η πάλη κατ΄ εξοχήν συμπυκνώνει αυτές τις αξίες.

 Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη σύνδεση του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων με την γενέτειρα Ολυμπία θα αναβαθμίσει τους Αγώνες και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τις αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος στους πολίτες και ιδιαίτερα στους  νέους και στις νέες όλου του κόσμου.

Κάνουμε έκκληση προς τα μέλη της ΔΟΕ, ιδιαίτερα στον πρόεδρο και επίτιμο δημότη Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ρόγκ ,αλλά και την παγκόσμια αθλητική κοινότητα ώστε η τελική απόφαση να είναι αυτή που αρμόζει στην ιστορία της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι έτοιμος να υποδεχθεί μόνιμα την διοργάνωση κάθε χρόνο του διεθνούς τουρνουά πάλης. Ετσι τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της πάλης θα διεξάγονται πλέον στην ιστορική κοιτίδα που την ανέδειξε ως ένα από τα κορυφαία αγωνίσματα των αρχαίων αλλά και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Αρχαία Ολυμπία.
    
Σας ευχαριστώ