Φίλες και φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ

– στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων – όπου διεξάγεται η σημαντική διοργάνωση της πάλης – του αρχαιότερου ολυμπιακού αγωνίσματος, του αγωνίσματος που ο Πλάτωνας χαρακτήρισε “το Άθλημα των Αθλημάτων”.

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να αναδείξουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ιστορικότητα του αθλήματος της Πάλης και να υπενθυμίσουμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, αλλά και στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα τους άρρηκτους δεσμούς της πάλης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της ΔΟΕ να θέσει την Πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, προκάλεσε συναισθήματα έντονης αγανάκτησης στο σύνολο των Ελλήνων Πολιτών. Ανέλαβα τότε την πρωτοβουλία να απευθύνω στη ΔΟΕ μια επιστολή, προκειμένου να εκφραστεί και να καταγραφεί η έντονη αντίθεση της πατρίδας μας σε αυτή την απόφαση.

Σε αυτή την πρωτοβουλία βρήκα την άμεση ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μου, με αποτέλεσμα την εν λόγω επιστολή να συνυπογράψουν 201 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Καταφέραμε έτσι να αποδείξουμε ότι το ζήτημα αποτελεί για εμάς εθνική υπόθεση, γιατί έχει να κάνει με το σεβασμό της ιστορίας μας, η οποία ούτε σε διαπραγμάτευση μπαίνει ούτε αμφισβήτηση επιδέχεται. Θέλω να πιστεύω ότι ενώνοντας και εμείς  τις μικρές μας δυνάμεις στον αγώνα που δίνει η Ελληνική και η Παγκόσμια Ομοσπονδία, προσθέσαμε ένα λιθαράκι στη συλλογική προσπάθεια για τη στήριξη των ιδανικών του Ολυμπιακού Πνεύματος.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, η προσπάθειά μας θα πρέπει να κλιμακωθεί. Οφείλουμε να προασπίσουμε την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά και είμαι βέβαιη ότι η Πάλη – ένα άθλημα ταυτισμένο με τον Ολυμπισμό – θα παραμείνει εκεί που ανήκει.