Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής
Σπύρου Ι. Καπράλου

 

 

Αγαπητοί φίλοι της πάλης,
Κυρίες και κύριοι,
 
Λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας για το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων  δεν μπορώ σήμερα να είμαι μαζί σας. Να είστε βέβαιοι όμως, ότι ενώνω τη φωνή μου μαζί με τις φωνές τις δικές σας αλλά και τις φωνές όλων αυτών που διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο αποκλεισμό της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός ή άνθρωπος του αθλητισμού για να γνωρίζει ότι η πάλη είναι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάλη. Παντού στον κόσμο, στη συνείδηση όλων των ανθρώπων, η δύναμη και το πάλεμα είναι συνυφασμένα με το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς!
 
Από την πρώτη στιγμή που η πάλη μπήκε σε περιπέτειες, τόσο εγώ, όσο και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Αμέσως δημοσιοποιήσαμε επίσημα την αντίδρασή μας, ενώ παράλληλα σε όλες τις επαφές που είχα με Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, έθεσα το θέμα, ζητώντας να συνδράμουν όλοι στην κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην έρευνα που κάναμε ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την επίδραση και τον ρόλο του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία, συμπεριλάβαμε και ερώτηση για τη γνώμη που έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την πιθανή κατάργηση της πάλης. Το συντριπτικό ποσοστό του 96% δήλωσαν  ότι διαφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που αποδεικνύει ότι η πάλη έχει βαθιά τις ρίζες της στην ελληνική κοινωνία και, στη συνείδηση του Έλληνα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
 
Φίλοι και φίλες,
 
Είμαι σίγουρος ότι και η σημερινή εκδήλωση θα προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε όλοι για την τελική δικαίωση.  Και δεν είμαστε μόνοι καθώς στην προσπάθεια για τη διατήρηση της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συνταχθεί πολλές χώρες αλλά και άνθρωποι της διεθνούς αθλητικής και Ολυμπιακής οικογένειας.
 
Αισιοδοξώ ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε καθώς με το μέρος μας έχουμε την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια ότι δεν έχουν διοργανωθεί ποτέ Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς την παρουσία της πάλης.
 
Σας ευχαριστώ πολύ.