Ηχηρό μήνυμα προς τους «Αθανάτους», ότι, η Πάλη είναι αναπόσπαστο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων από την γέννηση αλλά και την αναβίωση τους από τον Βαρόνο Πέτρο Κουμπερτέν, ενώ αποτελεί μέρος κουλτούρας και πολιτισμού, τόσο της αρχαίας όσο και της νεότερης Ελλάδας, όπως και της ανθρωπότητας στο σύνολό της, έδωσαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου

που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, οι κορυφαίοι φορείς του Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με αφορμή την παρουσίαση του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ 2013» και της ειδικής Τελετής για την παραμονή της Ολυμπιακής Πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων,που θα διεξαχθούν στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία,κύριοι ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός, o Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρος Καπράλος, και το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Λάμπης Νικολάου, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων για την Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκονταν στο εξωτερικό.

     

Αμέσως μετά τον Υφυπουργό Αθλητισμού το λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος της ΕΟΦΠ και Ολυμπιονίκης, κ. Κώστας Θάνος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΟΦΠ και Ολυμπιονίκης, κ. Πέτρος Γαλακτόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Κώστας Θάνος έδωσε έμφαση στην ιστορικότητα της Ολυμπιακής Πάλης και τον συμβολισμό αυτής στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, ενώ αναφέρθηκε στην υψηλή δημοτικότητα, αλλά και αποδοχή του αθλήματος ανά τον κόσμο και την Ελλάδα.

           

Στο ίδιος μήκος κύματος για την ιστορία, τον συμβολισμό και την αναγκαιότητα της παραμονής του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων ήταν και η ομιλία του κ. Π. Γαλακτόπουλου, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «κριτήριο για όποια απόφαση αφορά τα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και όποτε στο διηνεκές λαμβάνεται αυτή , επιβάλλεται να είναι η προαγωγή των αξιών μέσω του αθλητισμού και ο σεβασμός στην Ιστορία μας».

    

Άπαντες δε, συνέκλιναν στα εξής συμπεράσματα:

  • Το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα πρέπει να προχωρήσει με πυξίδα και γνώμονα την ιστορία του διαφορετικά θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε λάθος κατευθύνσεις.
  • Οι σύγχρονες απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων αναμφίβολα φέρνουν όλο και περισσότερα θεαματικά αθλήματα, απαιτούν όμως λεπτούς χειρισμούς ώστε να μην καταλήξουν, όπως στο παρελθόν σε αδιέξοδο.
  • Η διατήρηση ενδιαφέροντος των θεατών των Ολυμπιακών Αγώνων Πάλης προϋποθέτει νέους χειρισμούς πάνω στο πρόγραμμα και τα αθλήματα που το δομούν.
  • Οι σύγχρονες ανάγκες για εκμοντερνισμό επουδενί πρέπει να αναιρούν ή ακόμη και να εκμηδενίζουν την ιστορία και την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η αίγλη και η απήχηση που έχει ο Ολυμπισμός ανά τους αιώνες, αλλά και στο μέλλον, γεννιούνται και αναγεννώνται μέσα από τα αθλήματα – σύμβολα του Ολυμπιακού Πνεύματος. Ειδάλλως, δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες!
  • Τέλος, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, γίνεται στην παλαίστρα της Αρχαίας Ολυμπίας!

 

     

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Πάρις Κουρτζίδης
Δ/της Επικοινωνίας & Στρατηγικής της ΕΟΦΠ
Mobile: +30 6907144117, τηλ.: +30 210 3307176
E-mail:[email protected]

Arte Creative Team: Στάβη Σπανού
Διεύθυνση: Σολωμού 53, Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 52 01 771
E-mail:[email protected]