Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε για τα ελληνικά χρώματα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης Βετεράνων, στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου. Ο Βασίλης Μπούκης αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στα 69 κ. της ελληνορωμαϊκής (κατ. Β), ο Βαλέριος Κογκουασβίλι ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου (Β’, 76κ.) ενώ ασημένιο μετάλλιο πήρε και ο Γιώργος Πατσιανίδης (F’, 58κ.). Χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Βασίλης Μπατάλας (Β’, 85κ.), Αλέξανδρος Δαλικώνης (Β΄, 69κ.) και Δημήτρης Χριστόφορος (F’, 76κ.).

 

Ο παλαιός αθλητής της εθνικής ομάδας ανδρών, Βασίλης Μπούκης, επικράτησε του Ν. Καϊρμάνοφ με 5-3. «Ήταν πολύ όμορφη η εμπειρία του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Συμμετείχα για πρώτη φορά σε διοργάνωση βετεράνων. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο για τα νέα παιδιά, ώστε να δείξω ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να έχεις υπομονή και θέληση», δήλωσε ο πρωταθλητής..

Μεσογειονίκης στην ελευθέρα πάλη, ο Βαλέριος Κογκουασβίλι, πήρε, για πρώτη φορά μέρος, σε διεθνείς αγώνες ελληνορωμαϊκής και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό της κατηγορίας του. «Είμαι χαρούμενος γιατί αγωνίστηκα για πρώτη φορά στην ελληνορωμαϊκή πάλη και κατέκτησα μετάλλιο. Είχα να αγωνιστώ πολλά χρόνια. Έκανα τρεις μήνες προπόνηση και έδειξα πως είμαι σε καλή κατάσταση. Του χρόνου θα πάρω το χρυσό», υποσχέθηκε.

Ενθουσιασμένος από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν ο Γιώργος Πατσιανίδης: «Αγωνίστηκα προκειμένου να δείξω στη νέα γενιά ότι η πάλη δεν έχει ηλικία. Δεν ήταν εύκολο για εμένα να ξαναβρεθώ στα ταπί, ύστερα από τόσα χρόνια. Ήταν δύσκολο αλλά και όμορφο. Μόνο και μόνο που στον ιστό θα βρεθεί η σημαία μας, αποτελεί για εμένα την ύψιστη ικανοποίηση».

Προπονητής στην εθνική ομάδα πάλης της άμμου, ο Βασίλης Μπατάλας ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου και ζήτησε από τους γονείς να ωθήσουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό: «Ήταν μεγάλη μου χαρά που συμμετείχα σε αυτό το πρωτάθλημα, το οποίο διαφημίζει τη χώρα μας και μας θυμίζει τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαρητήρια σε όλους τους βετεράνους, διότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους αθλητές. Οι νέοι πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό για να αποφύγουν τα άσχημα μονοπάτια, από τα οποία μπορούν να παρασυρθούν. Παροτρύνω τους γονείς να παρακινήσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να τα στείλουν στην πάλη, η οποία είναι ένα καθαρά ελληνικό άθλημα. Αφιερώνω το μετάλλιο σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στους αθλητές της ομάδας μου, τους Ολύμπιους Κατερίνης».

Στα ταπί επέστρεψε, για χάρη του Παγκοσμίου της Αθήνας, και ο Αλέξανδρος Δαλικώνης. Παρά το μικρό διάστημα προετοιμασίας, κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Έλληνες και ξένους. Ήταν μια απίστευτη διοργάνωση. Πολλά μπράβο στους διοργανωτές και τους εθελοντές για το άψογο αποτέλεσμα. Αφιερώνω το μετάλλιο στον προπονητή μου, Νίκο Παπαγεωργίου από τον Θησέα Περιστερίου και στα παιδιά μου», τόνισε.

«Άρωμα» Κρήτης είχε το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο. Ο Δημήτρης Χριστόφορος ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου. «Αγωνίστηκα ύστερα από την προτροπή των παιδιών μου. Ήταν ιδιαίτερο συγκινητικό ότι ο ένας από τους γιούς μου, ο Κώστας, είχε και ρόλο προπονητή για εμένα. Οι αντίπαλοι μου ήταν ιδιαίτερα δυνατοί. Είμαι ενθουσιασμένος», δήλωσε ο, πριν από 43 χρόνια, δευτεραθλητής σε παγκόσμιο ενόπλων Δυνάμεων (ΣΙΣΜ).

Οι θέσεις των υπόλοιπων Ελλήνων αθλητών: Κατηγορία Β: 63κ.: Στέλιος Κεβρεκίδης 6ος, 69κ.: Βασίλης Κουπλίδης 10ος, 76κ.: Εμμανουήλ Καραβάνος 5ος, Φώτης Μπαμιατζόγλου 9ος, Βασίλειος Σπανουδάκης 10ος, 85κ: Πραξιτέλης Βασιλακόπουλος 13ος, 97κ.: Λεωνίδας Μανταδάκης 9ος, Δημήτρης Χαλκιάς 11ος, 130κ.: Νικόλαος Τσίγκας 7ος, Γεώργιος Κυριακίδης 11ος. Κατηγορία Ε: 69κ.: Ανδρέας Ράλλης 11ος, 76κ.: Γεώργιος Παπαγεωργίου 5ος, 85κ.: Κων/νος Τράσκας 5ος, Νίκος Μπονατάκης 10ος.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Υποστηρικτές της διοργάνωσης είναι: Sportcamp, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Grande Secreto Media Group.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι: ΣΠΟΡ FM 94.6, we24.gr, Πανελλήνιος Οδηγός Πολεμικών Τεχνών.