«Καλωσορίζω στην Ηλεία, τον φιλόξενο νομό μας, στον οποία γεννήθηκε η αθλητική ιδέα τους αθλητές,

τους φίλαθλους και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, τους Ολυμπιονίκες μας ,  με την ευκαιρία  της διοργάνωσης του Διεθνούς Τουρνουά Πάλης ΟΛΥΜΠΙΑ 2013 και της ειδικής τελετής για την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η παρουσία των αθλητών στο τόπο που γέννησε τους ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια τιμή που δίδεται στους παλαιστές. Θα νιώσουν την ατμόσφαιρα του Ολυμπιακού Πνεύματος, σε αυτό το νομό στον οποίο η πάλη καλλιεργείτο προ  αιώνων  και που σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία στην πάλη όπου  ο Δίας νίκησε τον Κρόνο.

Η ιστορικότητα της Ολυμπιακής Πάλης ο συμβολισμός αυτής στο Ολυμπιακό Ιδεώδες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, η Αρχαία Ολυμπία στέλνουν ένα δυνατό ενωτικό μήνυμα «για πάντα η Πάλη μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», γιατί η Πάλη είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους από την γέννηση αλλά και την αναβίωσή τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απαιτούν όμως σεβασμό στις αξίες, τις παραδόσεις και την ιστορία του αθάνατου ολυμπιακού πνεύματος και επ’ ουδενί πρέπει να αναιρούν ή ακόμη και να εκμηδενίζουν την ιστορία και την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην αρχαία Ηλεία, στην Ολυμπία η πάλη  λατρευόταν από τους Έλληνες.

Ο Πλάτωνας χαρακτηρίζει τη πάλη ως το ” τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων ” και όχι άδικα, γιατί απαιτεί ετοιμότητα πνεύματος, τέχνης και δύναμης.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά Πάλης ΟΛΥΜΠΙΑ 2013 και της ειδικής τελετής για την παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μια ευκαιρία  να διατρανωθεί ότι «η πάλη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων» και να αντιταχτούμε στην πρόθεση της ΔΟΕ να αφαιρέσει το ιστορικό αγωνίσματος  από το πρόγραμμα της διοργάνωσης που  θα αποφασιστεί οριστικά στην συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή).

Είμαι βεβαίως για την επιτυχία της διοργάνωσης σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης , συναδέλφωσης και ευγενούς άμιλλας.

Η Ηλεία και  η Αρχαία Ολυμπία που  όπως γνωρίζετε γέννησε  τους Ολυμπιακούς Αγώνες στέλνει και ένα μήνυμα ότι η Πάλη,
.    που από το 708 π.Χ., από τη 18η Ολυμπιάδα, συμπεριλαμβάνεται στα Ολυμπιακά Αγωνίσματα,
.    που με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, εντάχθηκε η ελληνορωμαϊκή πάλη στα αγωνίσματα και μετά από μερικά χρόνια και η ελεύθερη πάλη,
.    που ο Κωστής Παλαμάς στον Ύμνο του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφερει  «Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι»,
.    που από  την παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινάει η Ολυμπιακή Φλόγα για τα πέρατα του κόσμου,
όλη αυτή η ιστορία, η  παράδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι, δύο χιλιάδες επτακόσια είκοσι ένα χρόνια δεν πρεπει και δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Καλωσορίζω στην Ηλεία τις  αθλήτριες και τους  αθλητές  της και με  βάση ότι Αθλητισμός σημαίνει γιορτή, χαρά , δημιουργία, πρόοδο τους  καλώ να διεκδικήσουν με πάθος τις διακρίσεις στα ταπί και επιστρέφοντας στις τόπο σας να μεταφέρετε τον χαιρετισμό των Ηλείων  για το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ.

Καλωσορίζω αθλητές και παράγοντες ευχόμενος καλή και ευχάριστη διαμονή στην όμορφη  Ηλεία και καθολική επιτυχία στην όλη διοργάνωση και στον στόχο, της  διατήρηση της πάλης στα ολυμπιακά αθλήματα.»

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ