Φαντασμαγορική, ήταν η τελετή έναρξης του διεθνές τουρνουά πάλης «Ολυμπία 2015». Η αρχαιοελληνικού πνεύματος εκδήλωση κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα του κόσμου που βρέθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην πρώτη πράξη το θεατρικό δρώμενο παρουσίασε το μύθο της γέννησης του Δία και της διάσωσής του από τη μητέρα του Ρέα, που έχει σκοπό να αναδείξει την καινούργια θεότητα, που κυριεύει την παλαιά αρχή. Με αναπαράσταση του μαγευτικού χορού των Κουρητών που με τον ήχο των όπλων τους κάλυπταν το κλάμα του βρέφους Δία.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Τιτανομαχία. Τη διαμάχη ανάμεσα Θεών και Τιτάνων με τη επικράτηση του Δία και τη νίκη του επί του Κρόνου στην Πάλη, είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του πολιτισμού και η έναρξη των ολυμπιακών Αγώνων. Οι άνθρωποι πλέον καλούνται να παλέψουν πολιτισμένα. Δεν σκοτώνουν, παλεύουν για τη νίκη.

Το δεύτερο μέρος του θεατρικού ήταν αφιερωμένο στην παιδαγωγική Αρχαία Ελλάδα και την προετοιμασία των Νέων για τους αγώνες και την κοινωνία. Παρουσιάστηκε μία τυπική μέρα σε ένα αρχαίο σχολείο και η προετοιμασία των αθλητών υψηλού επιπέδου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια, έχουμε μία αναπαράσταση του τελετουργικού του αγώνα στην Αρχαία Ολυμπία. Παρουσιάστηκε η πομπή των ελλανοδικών, των αθλητών, η κλήρωση, η ανακήρυξη του νικητή, η στέψη και ο περιαγερμός.

Στο τελευταίο μέρος η παράσταση μεταφέρεται στη σύγχρονη Αρχαία Ολυμπία, όπου καταφθάνουν τα πλήθη των τουριστών προκειμένου να φωτογραφηθούν και να ζήσουν το μύθο της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί με μαγικό τρόπο το αρχαίο πνεύμα ανασταίνεται και στεφανώνει το σύγχρονο αθλητή της Πάλης και το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα.

Την επιστημονική επιμέλεια είχαν αναλάβει οι κ. Χρήστος Κόλλιας ΤΕΦΑΑ, Γιάννης Μπάρμπας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Χάρης Χονδρονάσιος προπονητής Πάλης – εκπαιδευτικός. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι κ. Χρήστος Κόλλιας και Χάρης Χονδρονάσιος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην Ολυμπία εδώ όπου ξεκίνησαν όλα που γεννήθηκε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη γη που αγωνίστηκαν Θεοί και ήρωες και που συνεχίζουν να αγωνίζονται και οι σύγχρονοι, μεγάλοι αθλητές. Είναι ιδιαίτερη τιμή που φιλοξενούμε όλες τις χώρες και κυρίως που φιλοξενήσαμε το διεθνές φόρουμ της επιστημονικής επιτροπής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στο οποίο συμμετείχαν εξαιρετικοί επιστήμονες και προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στην τελετή έναρξης, τον υπεύθυνο διοργάνωσης κ. Τάσος Χονδρονάσιο και τον καθηγητή κ. Χρήστο Κόλλια. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής και μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας τον ολυμπιονίκη φίλο Νταουλέτ Τουρλικχάνοφ. Ευχομαι σε όλους τους αθλητές καλή επιτυχία».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Δημήτρης Τσουκαλάς, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς.