Είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους προέδρους αθλητικών ομοσπονδίων. Ο Κώστας Θάνος, κατά γενική ομολογία έχει συμμαζέψει την ελληνική πάλη και την έχει βάλει σε πορεία ανάπτυξης. Δεν το κρύβει άλλωστε πως μεγάλος στόχος αποτελεί η αποστολή τριών αθλητών στους Αγώνες του Ρίο. Με Η φετινή αγωνιστική σεζόν έφτασε στο τέλος της και ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας φιλάθλων πάλης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διοίκησής του και άνοιξε τα χαρτιά του για τα μελλοντικά σχέδια.

Ο Κώστας Θάνος ανέλαβε την προεδρία της ΕΟΦΠ το καλοκαίρι του 2010 και σε αυτά τα πέντε χρόνια έχει προσπαθήσει να βάλει σε τροχιά ανάπτυξης το άθλημα. Οι οικονομικές συγκυρίες δεν τον ευνοούν αλλά πιστεύει πως με μεθοδική δουλειά μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι. Ο κ.Θάνος, ανέλυσε στο Sportsfeed το σκεπτικό της διοίκησής του και επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία. Παράλληλα μίλησε για το Ρίο, προειδοποίησε πως η πάλη δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Ολυμπιακού προγράμματος και εξήγησε γιατί η ΕΟΕ έχει «διακοσμητικό χαρακτήρα».

Σε τι κατάσταση βρήκατε την ομοσπονδία όταν αναλάβατε τη ηνία της και τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα;
Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντα οι συνεργάτες μου και εγώ βρήκαμε μπροστά μας ένα βουνό προβλημάτων και χρεών που ξεπερνούσε τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μας έκανε να το ξανασκεφτούμε για το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη δυσκολία του εγχειρήματος. Όμως το παλέψαμε γιατί αυτό έχουμε μάθει στη ζωή μας να κάνουμε. Παρά τις μειώσεις των επιχορηγήσεων έχουμε ελαττώσει πολύ το χρέος, περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ, και καταφέραμε να οκταπλασιάσουμε τις αγωνιστικές δραστηριότητες.

Υπήρχαν άνθρωποι που σας έβαλαν εμπόδια αυτά τα χρόνια;
Τα εμπόδια πάντα υπάρχουν και δεν είναι απαραίτητα από ανθρώπους ή καταστάσεις αλλά από νοοτροπίες. Οποιαδήποτε αλλαγή θες να κάνεις έχει ένα κόστος. Μια μεγάλη αλλαγή που κάναμε ήταν να μειώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Μειώσαμε το προσωπικό. Δεν ήταν ευχάριστο σε κανένα από εμάς να σταματήσουν κάποιοι να εργάζονται. Όταν όμως οι κινήσεις γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση η πλειονότητα τις αποδέχεται ακόμα και αν υπάρχουν κάποιοι που για ιδιοτελείς σκοπούς διαφωνούν.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας σήμερα;
Πέρυσι η τακτική επιχορήγηση έφτανε τις 906.000 ευρώ. Φέτος είναι στις 630.000 και από αυτά έχουμε εισπράξει μέχρι τώρα τις 560.000. Έχουν κατασχεθεί ή έχουν πάει σε διακανονισμούς γύρω στις 130.000 ευρώ. Από όσα μένουν οι 200.000 είναι πάγια έξοδα και έχουμε άλλες 200.000 για να κινητοποιήσουμε εννέα Εθνικές ομάδες Ολυμπιακών αθλημάτων, άλλες τέσσερις μη Ολυμπιακών, όπως η πάλη στην άμμο, και αγώνες. Θεωρώ πως το ελάχιστο που χρειάζεται η ομοσπονδία μας για να παρέχει ένα καλό επίπεδο πρέπει να είναι γύρω στο 1.000.000 ευρώ χωρίς να χρωστάμε σε κανένα τίποτα. Από εκεί και κάτω λειτουργούμε μεν αλλά δε μπορούμε να προσφέρουμε στους αθλητές κυρίως των Εθνικών ομάδων αυτά που θέλουμε.

Πώς μπορεί η ομοσπονδία πάλης να στέλνει σημαντικό αριθμό αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις στο εξωτερικό τη στιγμή που άλλες ομοσπονδίες μετά βίας στέλνουν έναν;
Δε θα μπω σε λογική σύγκρισης με άλλες ομοσπονδίες. Η κάθε μία εφαρμόζει τη δική της πολιτική με τα δικά της κριτήρια και δεδομένα. Η δική μας αρχή είναι να μην επιβαρύνουμε τους αθλητές μας για τις συμμετοχές στα εθνικά πρωταθλήματα. Υπάρχουν άλλες ομοσπονδίες που οι αθλητές και οι γονείς πληρώνουν παράβολα για τη συμμετοχή τους. Όσον αφορά στο Λας Βέγκας το συγκεκριμένο πρωτάθλημα ήταν ακριβό. Στοίχησε σχεδόν 2.500 ευρώ ο κάθε αθλητής αλλά παιζόταν η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στείλαμε όσους περισσότερους μπορούσαμε. Δε θέλαμε να στερήσουμε σε κανέναν την ελπίδα να διεκδικήσει πρόκριση και δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους δεν ήταν στο σχεδιασμό να συμμετάσχουν με δικά τους έξοδα.

Ποιος είναι ο στόχος για το Ρίο;
Ο στόχος μας είναι να στείλουμε τρεις αθλητές, δηλαδή έναν παραπάνω από το Λονδίνο. Είμαστε ρεαλιστές όμως. Το σύστημα πρόκρισης έχει δυσκολέψει. Από είκοσι αθλητές πλέον προκρίνονται δεκαέξι σε κάθε κατηγορία. Το βαρύ πυροβολικό της Εθνικής, η Μαρία Πρεβολαράκη, δυστυχώς είχε μια άσχημη χρονιά με χειρουργείο. Πιστεύουμε πως θα επανέλθει και θα είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπάρχουν ακόμα πέντε έξι αθλητές μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Αρζουμανίδης, ο Λαοκράτης Κεσίδης, ο Δημήτρης Τσεκερίδης, που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκριση.

Πώς μπορούν όμως να προπονηθούν κατάλληλα οι αθλητές στον Άγιο Κοσμά όταν έχουν επισημάνει δεκάδες φορές την έλλειψη υποδομών;
Δυστυχώς όχι μόνο εμείς αλλά και όλες οι ομοσπονδίες αντιμετωπίζουμε δυσκολία στην εξεύρεση προπονητηρίων. Το έχουμε αναφέρει τόσο στην παρούσα αθλητική ηγεσία όσο και στις προηγούμενες. Οι ξενώνες, τα προπονητήρια και το εστιατόριο που φιλοξενούσαν τις Εθνικές ομάδες βοηθούσαν πολύ. Επιβάλλεται και πρέπει να γυρίσουν στις Εθνικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα στέγασης των αθλητών. Ο άγιος Κοσμάς είναι μια πολύ πρόχειρη κατασκευή. Στο δικό μας προπονητήριο υπάρχουν ρωγμές και γεμίζει νερά όταν βρέχει. Οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Όμως οι αθλητές μαζί με τους προπονητές προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο μπορούν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες.

Σας έχει βοηθήσει η συνεργασία σας με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη;

Με το κ.Ψινάκη έχουμε προσωπική φιλία και πολύ καλή συνεργασία. Την άνοιξη συνδιοργανώσαμε τους τελικούς του πανελλήνιου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων. Ο δήμαρχος είναι ανοιχτός και πιστεύει στην ανάπτυξη του δήμου και της χώρας μέσα από τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό. Δυστυχώς ο δήμος Μαραθώνα υπολείπεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τι γεύση σας άφησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων που φιλοξενήθηκε στο Παλαιό Φάληρο;

Ο απολογισμός του παγκόσμιου πρωταθλήματος βετεράνων ήταν εξαιρετικά θετικός. Οργανωτικά πήγαμε πολύ καλά. Κατά γενική ομολογία των ξένων αθλητών ήταν το καλύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων. Κάναμε ένα πρωτάθλημα 100% αυτοχρηματοδοτούμενο στο οποίο θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη στην ομοσπονδία. Ο προϋπολογισμός μας επιβαρύνθηκε στο ελάχιστο. Ήταν ένα πολύ μεγάλο όφελος για την οικονομία της χώρας, για την ελληνική ομοσπονδία πάλης και το άθλημα γενικά. Είχαμε χιλιάδες επισκέψεις στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας από όλο τον κόσμο με ευχαριστήρια μηνύματα. Δείξαμε πως παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Μετά τους αγώνες στην Κατερίνη, την αρχαία Ολυμπία και το παγκόσμιο πρωτάθλημα τι ακολουθεί;

Για το 2016 συνειδητά αποφασίσαμε να μη διοργανώσουμε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις διότι θέλουμε να ρίξουμε όλη την επιβάρυνση στην Εθνική ομάδα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσον αφορά όμως το 2017 έχουμε αιτηθεί τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος παίδων κορασίδων. Τα διαπιστευτήρια από το βετεράνων τα πήραμε με άριστα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και μέλος της παγκόσμιος ομοσπονδίας, Τζένο Τζένοφ, προφορικά δήλωσε πως θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας όπως και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής, Θοδωρής Χαμάκος.

Έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να βρεθεί η πάλη εκτός Ολυμπιακού προγράμματος;

Έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα προόδου και ανάπτυξης αλλά αυτά δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Με όσα έχουν πραγματοποιηθεί αλλά κυρίως με την εκλογή του προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Νέναντ Λάλοβιτς, ως μέλους της ΔΟΕ πιστεύω πως είμαστε σε αρκετά ισχυρή θέση και δεν έχουμε καμία σχέση με το 2013 που βρισκόμασταν σε οριακή κατάσταση. Δεν τελείωσε οριστικά γιατί μέχρι τελευταία στιγμή όλα παίζονται. Θα κριθούμε το 2017 που θα γίνει επαναξιολόγηση των αθλημάτων. Είμαστε όμως πολύ δυνατότεροι.

Σχετικά με τις προσωπικές σας φιλοδοξίες θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής;

Όχι. Δεν υπάρχουν τέτοιες φιλοδοξίες. Δε έχω τέτοια όνειρα γιατί πιστεύω πως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έτσι όπως υφίσταται και όπως λειτουργεί έχει περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα. Οργανώνει μία φορά στα τέσσερα χρόνια την αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους Μεσογειακούς Αγώνες. Δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα. Μια ομοσπονδία κάνει εκατοντάδες πράγματα περισσότερα. Το να είμαι στην ΕΟΕ από οποιαδήποτε θέση δεν έχει αντικείμενο δημιουργίας. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η ελληνική ομοσπονδία πάλης. Με γεμίζει απόλυτα ο τομέας με τον οποίο ασχολούμαι γιατί αυτόν αγαπώ, εδώ καταξιώθηκα ως άνθρωπος και ως αθλητής. Για αυτό άλλωστε δεν είμαι καν μέλος της ΕΟΕ.

Πηγή: Sportsfeed.gr