Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων πάλης, Κώστας Θάνος αντιδρά μέσω της «SportDay» για την εισήγηση της ΔΟΕ σχετικά με την αποβολή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η πάλη δεν είναι ένα ακόμη άθλημα που συμπληρώνει το Ολυμπιακό πρόγραμμα.

Είναι το άθλημα-σύμβολο.

Πριν από 13 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ο αθλητής Κώστας Θάνος κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κατηγορία των 97 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης. Μία θέση πιο πάνω το 2004 στην Αθήνα για τον Κώστα Θάνο, που είναι σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Κι έχοντας ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές ο ίδιος ως αθλητής, αντιμετωπίζει το σενάριο της πιθανής μη ύπαρξης της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ενδεχόμενο που και μόνο σαν σκέψη στενοχωρεί και απογοητεύει. Ο Κώστας Θάνος εξέφρασε στην «SD» τον βαθύ του προβληματισμό για όλα αυτά.

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που έγινε γνωστή η σκέψη της ΔΟΕ όσον αφορά με την πάλη. Εξακολουθείτε να αισθάνεστε την ίδια οργή;

«Σαν τίτλο της κουβέντας μας θα ήθελα να βάλω ότι η πάλη είναι άθλημα-σύμβολο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμβολίζει και την πατρίδα μας και την ιστορία μας και νομίζω ότι η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ να μη συμπεριληφθεί η πάλη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ξεφεύγει από τα στενά όρια της οικογένειας της πάλης στην Ελλάδα και παγκοσμίως και μας αγγίζει όλους. Όταν λέμε πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων είναι σαν να λέμε Ελλάδα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων».

Τι έχετε να απαντήσετε για όλα αυτά που ακούγονται περί μη εμπορικότητας της πάλης;

«Σίγουρα πρέπει να παραδεχθούμε και να δεχθούμε ότι η κοινωνία εξελίσσεται, όπως και ο Ολυμπισμός και η ΔΟΕ. Όμως δεν μπορούν η εξέλιξη και η εμπορευματοποίηση και οι σπόνσορες να ισοπεδώνουν την αρχή της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω τελικά ότι στην ολομέλεια της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο θα καταπέσει η εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί δύο φορές στα χρονικά έχει αλλάξει η απόφαση. Εδώ, όμως, έχουμε πολλαπλάσια αντίδραση παγκοσμίως από ό,τι συγκριτικά απασχολεί το άθλημα της πάλης ως αθλητές, προπονητές και μέλη ως φιλάθλους».

Ποια είναι συγκεκριμένα η αντίδραση του κόσμου σε όλα αυτά, όπως την εισπράττετε εσείς;

«Μας έχουν στείλει δεκάδες-εκατοντάδες e-mail, μηνύματα στήριξης και άνθρωποι που μας λένε ότι δεν ήμασταν φίλοι της πάλης ούτε είμαστε, αλλά Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς πάλη δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όπως ακριβώς θα λέγαμε και αν συνέβαινε το ίδιο με τον στίβο ή κάποια αθλήματα που είναι ακρογωνιαίοι λίθοι των Ολυμπιακών Αγώνων».

Πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι υπόλοιπες χώρες;

«Eδώ έρχεται με τον πιο περίτρανο τρόπο να δικαιωθεί η αξία της πάλης ως άθλημα, όταν έχουμε τη Ρωσία, την Περσία, το Ιράν, την Αμερική, τη Β. Κορέα, τη Ν. Κορέα, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο συντεταγμένες. Ανέφερα αντιπροσωπευτικά κάποιες χώρες οι οποίες θεωρητικά έχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι χώρες ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό. Η πάλη πρέπει να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας έχετε στο μυαλό σας κάποιες ενέργειες;

«Στις 20 Ιουλίου διοργανώνουμε στην Αρχαία Ολυμπία ένα διεθνές τουρνουά. Καλούμε όσες περισσότερες χώρες μπορούν να έρθουν και να ενώσουμε τις φωνές μας, τις δυνάμεις μας και να φωνάξουμε στα μέλη της ΔΟΕ ότι η πάλη είναι εδώ, δυνατή. Επίσης έχουμε ετοιμάσει μία πρόταση και θα την καταθέσουμε στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Αν είναι δυνατόν να διοργανώσουμε μία μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο μαζί με αγώνες πάλης που δεν θα έχουν σκοπό να αναδείξουν νικητή, αλλά θα έχουν χαρακτήρα συμμετοχής».

 

Η σιωπή του Παπούλια

Είχατε εκφράσει το παράπονό σας για τον Κάρολο Παπούλια και το γεγονός ότι δεν έχει πάρει καμία θέση για το θέμα. Κάτι που εξακολουθεί να ισχύει …

«Είναι άνθρωπος του αθλητισμού, τον έχω δει να αντιδρά για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η προσβολή που γίνεται δεν αφορά τον ίδιο, αλλά την Ελλάδα, την ιστορία, τη χώρα την ίδια. Αυτό με λυπεί βαθύτατα και τον παρακαλώ πολύ ακόμη και τώρα να πάρει θέση. Στο όνομα του ελληνικού λαού, διότι ήδη έχουμε χάσει πολλά πράγματα. Ποιος μας λέει ότι η φλόγα που ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία δεν μπορεί να χαθεί; Δηλαδή δε θα αντιδράσουμε σ’ αυτή την περίπτωση;»

 

«Θα κλονιστεί το άθλημα»

Θα επηρεαστεί η λειτουργία της Ομοσπονδίας και γενικά οι αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται ήδη με την πάλη;

«Η πάλη είναι ένα άθλημα που είναι βαθιά στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι ανθρώπινη κίνηση, ένα παιδί αν το αφήσεις θα αρχίσει να παλεύει με το άλλο παιδί. Σίγουρα θα έχει συνέχεια, όμως θα κλονιστεί πάρα πολύ. Διότι αν πάψει να είναι Ολυμπιακό άθλημα, θα έχουμε ελάχιστη κρατική επιχορήγηση. Σίγουρα στο άθλημα αρχικά θα έρθει μια καθίζηση, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θέλω να το σκέφτομαι, γιατί πιστεύω ότι τελικά δεν θα παρθεί οριστική απόφαση».

Μπορούμε ως Έλληνες να ελπίζουμε σε επιτυχίες από το άθλημα της πάλης;

«Το μέλλον είναι μπροστά μας. Το ίδιο ισχύει και στην πάλη. Έχουμε την τύχη να έχουμε αυτή τη στιγμή εξαιρετικούς νέους αθλητές. Με τη δική μας βοήθεια από την Ομοσπονδία και το κράτος μπορούμε να έχουμε επιτυχίες σε υψηλό επίπεδο. Αλλά στόχος δεν είναι μόνο τα μετάλλια, κυρίως για μας είναι η αγωγή των παιδιών μέσα από τον αθλητισμό και από τα αναπτυξιακά προγράμματα που κάνουμε».

Αναδημοσίευση της συνέντευξης από την ιστοσελίδα της www.sportday.gr.