Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών εκδηλώνει την αντίδραση και δυσαρέσκειά του στην πρόταση της ΔΟΕ για τον αποκλεισμό της πάλης από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα και υποστηρίζει τον Αγώνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης.

Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών

Η αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών στον αποκλεισμό της πάλης

Αθήνα, 19-02-2013

Δελτίο τύπου

 

Θέμα: Πρόταση ΔΟΕ για τον αποκλεισμό της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

 

Μεγάλη έκπληξη προκαλεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ να εισηγηθεί την αφαίρεση της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.

Με το πρόσχημα της χαμηλής τηλεθέασης και διάθεσης εισιτηρίων, γεγονός που αμφισβητείται από τα στοιχεία των αγώνων του Λονδίνου, ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα της ανθρωπότητας κινδυνεύει να τεθεί εκτός Ολυμπιακών Αγώνων!

Απόφαση που αποτελεί βεβήλωση του Ολυμπιακού Πνεύματος, αφού θυσιάζει στον βωμό της κερδοφορίας ένα άθλημα που αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων από το 776 π.Χ.

Άπειρες παραστάσεις που σώζονται μέχρι σήμερα απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα. Ο Πλάτωνας τη χαρακτήρισε το άθλημα των αθλημάτων. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα πως γίνονταν αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την πολιορκία της Τροίας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Αρχαία Ελλάδα η πάλη αποτέλεσε το κύριο μέσο αγωγής των νέων. Η πασίγνωστη στους Έλληνες «παλαίστρα» προσδιόριζε τα πρώτα χρόνια τον χώρο που αθλούνταν οι παλαιστές, ενώ με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε ευρύτερη έννοια και σήμαινε «γυμναστήριο».

Σήμερα άλλωστε από την παλαίστρα στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται η αφή της Φλόγας τόσο των Θερινών όσο και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά την απόφαση για αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 από τον Γάλλο Βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, η πάλη ήταν από τα πρώτα αθλήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω της σπουδαίας ιστορίας της.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, συμπαραστέκεται στον αγώνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης και ελπίζει στην τελική απόφαση του Σεπτεμβρίου να συνυπολογιστεί η ιστορικότητα και η σπουδαιότητα της πάλης ως προς την ανάπτυξη του αθλητισμού.

 

Ο Πρόεδρος   Η Γενική Γραμματέας
Δημοσθένης Ταμπάκος   Εύη Μωραϊτίδου
Ολυμπιονίκης Ενόργανης Γυμναστικής   Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης