Eιδική Τελετή για την παραμονή του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Με απόλυτη επιτυχία και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής και αθλητικής ηγεσίας,

όπως και πολυάριθμων μελών και φίλων της Ολυμπιακής Πάλης πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία την γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων το Σαββατοκύριακο το 2ο διεθνές τουρνουά Ελληνορωμαϊκής, Ελευθέρας και Γυναικείας Πάλης «ΟΛΥΜΠΙΑ», καθώς και η λαμπρή, αλλά και σεμνή, ειδική Τελετή για την παραμονή του αθλήματος στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Τελετή αναπαράστασης και αναβίωσης των Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε από την Αρχαία Παλαίστρα, για την οποία για πρώτη φορά δόθηκε άδεια χρήση της, καθώς στον Ιερό αυτό τόπο λαμβάνει χώρα μόνο η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, γεγονός που δείχνει την αναγνώριση της ιερότητας της στιγμής, τον συμβολισμό των πεπραγμένων, αλλά και την σημαντικότητα του μηνύματος που δόθηκε.

       

Εκεί λοιπόν στον ιερό χώρο της Αρχαίας Παλαίστρας, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης που αποτελούνταν από τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Κολιτσόπουλο, τον γενικό γραμματέα κ. Ξενοφών Αθανασίου, τα μέλη του δ.σ. κ.κ. Δημήτρη Τραμπάκουλο και Φάνη Μπατσακίδη, καθώς και τον Διευθυντή Επικοινωνίας και Στρατηγικής κ. Πάρι Κουρτζίδη, περισυνέλεξε Ιερό χώμα, το οποίο και τοποθέτησε σε ειδική διάφανη, άθραυστη θήκη μαζί με ένα κλαδί Ελιάς. Ακολούθως, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, κήρυξε την έναρξη της σκυταλοδρομίας παραδίδοντας την σκυτάλη – πάπυρο που περιείχε το μήνυμα, στο πρώτο παιδί – δρομέα, που έλαβε από τον Γενικό γραμματέα της ΕΟΦΠ και μέλος της ΕΟΕ, κ. Ξενοφών Αθανασίου, ο οποίος μέσα σε κλίμα κατάνυξης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ιστορική στιγμή και στο μέγα συμβολισμό της Τελετής αυτής.

 

Στη σκυταλοδρομία συμμετείχαν παιδιά ακαδημιών, Έλληνες Ολυμπιονίκες, που συμβολίζουν τη διαχρονικότητα και την Ιστορία της Ελληνικής Ολυμπιακής Πάλης, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εθνικών αποστολών που έλαβαν μέρος στο διεθνές Τουρνουά «Ολυμπία».

Ο Πάπυρος που περιείχε το ηχηρό ελληνικό μήνυμα παρεδόθη στον Πρόεδρο της Ε.Ο.Φ. Πάλης και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο, από την ομάδα των Ολυμπιονικών (Ελλήνων και ξένων) με επικεφαλής τους Πέτρο Γαλακτόπουλο και Στέλιο Μηγιάκη, κι εκείνος εν συνεχεία το παρέδωσε μαζί με το ιερό χώμα της Αρχαίας Παλαίστρας στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης (FILA) κ. Νέναντ Λάλοβιτς μπροστά στο μνημείο του αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Ο πρόεδρος της FILA κ. Ν. Λάλοβιτς, πρόκειται να μεταφέρει το μήνυμα αυτό και να παραδώσει το ιερό χώμα της Αρχαίας Παλαίστρας στα μέλη της ΔΟΕ τον Σεπτέμβριο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Μπουένος Άιρες.

        

 

Η Τελετή κορυφώθηκε με την κατάθεση δαφνοστέφανου ως ελάχιστου φόρου τιμής στο μνημείο του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν για τον αναβιωτή των Ολυμπιακών Αγώνων, από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης κ. Νέναντ Λάλοβιτς, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΟΦΠ και Ολυμπιονίκη κ. Κωνσταντίνο Θάνο, αλλά και την Ολυμπιονίκη Σταυρούλα Ζυγούρη.

Τη Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης (FILA), κ. Νέναντ Λάλοβιτς, η κα ‘Άννα Καραμανλή ως επίσημη εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου και του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη (παρέδωσε στον κ. Λάλοβιτς τις υπογραφές 201 Ελλήνων βουλευτών με το αίτημα να παραμείνουν οι αγώνες πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες), ο κ. Εμμανουήλ Κατσιαδάκης Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ, η Βουλευτής Ηλείας κα Έφη Γεωργοπούλο, ως επίσημη εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος, ως επίσημος εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, καθώς και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς.

Χαιρετισμό απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μυταράκης, ενώ παρούσα ήταν και η βουλευτής Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος και το μέλος του δ.σ. της “ΟΠΑΠ Α.Ε.”, μέγα Χορηγού της Τελετής και του Διεθνούς Τουρνουά, κ. Γρηγόριος Φελώνης.

Στο τουρνουά “Ολυμπία” συμμετείχαν εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες από περισσότερες από 23 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Αλβανία, Αλγερία, Βουλγαρία, Κύπρος, Κούβα, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, Γεωργία, Μονακό, Λετονία, Νιγηρία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Κροατία, Γερμανία), οι οποίοι και έστειλαν σε ολόκληρο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η Ολυμπιακή Πάλη είναι αναπόσπαστο στοιχείο των Ολυμπιακών αγώνων.