Η πάλη στην άμμο αναπτύσσεται διαρκώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πριν λίγες ημέρες στην Κατερίνη διεξήχθησαν τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και τα παρακολούθησε από κοντά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πάλης, Θοδωρής Χαμάκος.

Το Αθηναϊκό  Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στην πρωτεύουσα του νομού Πιερίας και μίλησε με τον κ.Χαμάκο, για το αναπτυσσόμενο αυτό άθλημα. Ο Ελληνας παράγοντας, εξέφρασε την ελπίδα πως η Κατερίνη θα φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα και αποκάλυψε ότι όλοι στην Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα η ΔΟΕ θα εντάξει την Πάλη στην Αμμο στο Ολυμπιακό πρόγραμμα!

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θοδωρή Χαμάκου:

ΕΡ: Η πάλη στην άμμο αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Εσεις ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης πως βλέπετε αυτό το άθλημα;

«Πηγαίνει πολύ καλά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί αγώνες με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Πιστεύω και ελπίζω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα, θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι πολύ ευχάριστο για το άθλημα της Πάλης στην άμμο».

ΕΡ: Πολλές διοργανώσεις γίνονται κάθε χρόνο και σε λίγο καιρό θα γίνουν οι 1οι Παγκόσμιοι Παράκτιοι Αγώνες. Αυτό βοηθά στην διάδοση του αθλήματος;

«Βέβαια βοηθά και ελπίζω ότι η ελληνική Ομοσπονδία θα ζητήσει να διεξαχθεί εδώ στην Κατερίνη ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο θα έχει αντίστοιχη επιτυχία, όπως είχε το 2014. Οπως είχε τεράστια επιτυχία εκείνο το ημιεπίσημο τουρνουά και είχε κάνει σε όλους τεράστια εντύπωση».

ΕΡ: Προσπαθείτε να βοηθήσετε την Ελλάδα να αναλάβει διεθνείς διοργανώσεις. Η χώρα μας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το beach wrestling για να πάρει διεθνείς διοργανώσεις;

«Είναι εύκολο να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Ο,τι γίνεται στην Ελλάδα εκ των πραγμάτων κάνει μεγάλη εντύπωση στους ξένους. Γιατί εδώ είναι η Ελλάδα. Εδώ γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα και διοργανώθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, συμπεριλαμβανομένης και της πάλης».

ΕΡ: Το άθλημα της πάλης τα τελευταία πέντε χρόνια έχει περάσει δύσκολα. Ο κίνδυνος αποβολής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει περάσει;

«Ναι νομίζω ότι αυτό έχει λήξει. Είναι ευχάριστο σημείο ότι ο πρόεδρος της διεθνής ομοσπονδίας ο Σέρβος, Λάλοβιτς είναι μέλος της ΔΟΕ. Αυτό εκ των πραγμάτων λέει πάρα πολλά, συμμετέχει στο κέντρο των αποφάσεων και νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει θέμα αποβολής της πάλης».

ΕΡ: Το άθλημα εκσυγχρονίζεται και έχει κάνει πολλές αλλαγές. Αυτό βοηθά ώστε να έρθουν καινούργια παιδιά στο χώρο;

«Σαφώς και βοηθά. Η πάλη σαν ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται. Πάντα θα γίνονται διορθώσεις προς το καλύτερο. Ο βασικός κορμός θα μείνει έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Μικροαλλαγές ενδεχομένως να υπάρξουν, αλλά ο βασικός κορμός θα μείνει έως το Τόκιο. Μετά θα τα δούμε όλα από την αρχή».

ΕΡ: Θα ήθελα να κλείσουμε, όπως αρχίσαμε. Είπατε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε κάποιο ευχάριστο νέο για την πάλη στην άμμο. Θα μας το αποκαλύψετε; 

«Όχι είναι ακόμα πολύ νωρίς. Θα πρέπει, όμως, να αισιοδοξούμε, γιατί όπως σας είπα η πάλη στην άμμο δείχνει τεράστια ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν καλά σημεία, σήματα θα έλεγα από την ΔΟΕ. Θα δούμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πάλη στην άμμο θα ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες».