Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Από τις 5 Μαΐου θα μπορούν οι αθλητές και αθλήτριες σε εξωτερικούς χώρους να ξεκινήσουν ατομικές προπονήσεις φυσικής κατάστασης, χωρίς να έρθουν σε επαφή με άλλους αθλητές, καθώς και με όργανα γυμναστικής σε δημόσιους χώρους.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσης τις βασικές αρχές των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τον προγραμματισμό των προσεχών εβδομάδων για την σταδιακή και ασφαλή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας:  Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπόνησης για

–    Αθλητές,
–    Προπονητές και
–    προσωπικό ομάδων, αλλά και για
–    διοικητικό και τεχνικό προσωπικό Αθλητικής Εγκατάστασης,
ενδεικτικά, έχουν ως εξής:

1.    Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια είσοδο.
2.    Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.
3.    Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
4.    Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.
5.    Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.
6.    Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.
7.    Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό.
Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.
8.    Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
9.    Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.
10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.
Όπως, είπα, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνεται σταδιακά.
Τα μαχητικά αθλήματα, όπως η Πάλη, ανήκουν στο τρίτο στάδιο επανένταξης.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης καλεί όλους τους αθλητές και τους προπονητές να σεβαστούν τα μέτρα να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους και αυτή τον συνανθρώπων μας.
Παράλληλα οι αθλητές και αθλήτριες μετά την αποχή δύο μηνών, θα πρέπει να συμβουλευτούν τους προπονητές τους, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί.
Ολοι μαζί θα βγούμε νικητές από αυτή την κατάσταση και θα μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στις παλαίστρες.
Καλό μήνα και καλή πρωτομαγιά σε όλους