Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε στην SportDay και στον δημοσιογραφο και διευθυντή της εφημερίδας Γιώργο Μαζια ο Κώστας Θάνος. Ο Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος της ΕΛΟΠ αναφέρθηκε στα προβλήματα του αθλήματος, την ανάπτυξη, καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Κώστα Θανου

  • Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική πάλη;

 

«Όπως και κάθε ομοσπονδία είναι η τεράστια μείωση κατά 70% και πλέον του προϋπολογισμού τα τελευταία οχτώ χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει την ομοσπονδία, τους αθλητές και τους προπονητές. Με αυτές τις συνθήκες η ομοσπονδία δυσκολεύεται να  αναπτύξει ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα υψηλού πρωταθλητισμού και ταυτόχρονα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως επιθυμεί και θα ήθελε, αλλά και με βάση των υψηλών απαιτήσεων του πρωταθλητισμού και του ανταγωνισμού σε σύγκριση με το εξωτερικό».

  • Ποιο είναι το επίπεδο μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες;

«Η Ελλάδα έχει μια τεράστια παράδοση στην Πάλη. Η χώρα μας έχει ένα αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση πάντα με τα δεδομένα που επικρατούν. Είμαστε μέσα στις 30 πρώτες χώρες σε σύνολο 180 χωρών που είναι μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Το σημαντικότερο είναι ότι οι αθλητές μας φέρνουν μετάλλια σχεδόν σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουν, διεκδικούν την είσοδό τους στο βάθρο και γενικότερα διακρίνονται».

 

  • Τι μπορούμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον από το άθλημα;

«Το τρίπτυχο των στόχων της ομοσπονδίας είναι διακρίσεις, εγγραφές νέων αθλητών και μεγαλύτερη προβολή. Μέχρι στιγμής φέτος, εκτός από μία διοργάνωση, Ελληνες παλαιστές έχουν ανέβει στο βάθρο. Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί. Επίσης για την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης έχει μεγάλη σημασία οι εγγραφές νέων αθλητών. Η ομοσπονδία έχει καταφέρει κάθε χρόνο και έχει περίπου 1000 εγγραφές νέων αθλητών. Ένα νούμερο αρκετά μεγάλο που επιθυμούμε να διπλασιαστεί. Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο έχουμε πολλά νέα παιδιά και σ’ αυτό βοηθάνε και οι επιτυχίες. Τέλος επιδιώκουμε το άθλημα, μέσα από στοχευμένες δράσεις, να έχει όσο τόσο δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύτερο κοινό».

  • Γιατί να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με την πάλη; Δεν είναι ένα δύσκολο σπορ;

«Σύμφωνα με τον Πλάτωνα η Πάλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν το ύψιστο Μέσο για τη διαπαιδαγώγηση των Νέων, όσο αφορά τον αθλητισμό. Εχει κανόνες και εξασκεί πάρα πολύ το μυαλό και το σώμα. Στόχος δεν είναι να κάνει κακό στον αντίπαλο, αλλά να του επιβληθείς, όπως ένας άνθρωπος θα πρέπει να επιβληθεί στις δυσκολίες της ζωής του και να καταφέρει να ανταπεξέρχεται, να νικάει και να προχωράει, πάντα μέσα από τους κανόνες.»

 

  • Ο κόσμος πολλές φορές το μπερδεύει με τα μαχητικά σπορ…

Η Πάλη μπορεί να θεωρηθεί η βάση όλων των μαχητικών αθλημάτων. Η ειδοποιός διαφορά της Πάλης είναι ότι δεν εχει χτυπήματα. Δεν κάνεις κακό στον αντίπαλο, δεν τον πονάς. Προσπαθείς απλά να του επιβληθείς και να τον ρίξεις στο έδαφος. Χωρίς, όμως, να τον ματώσεις και να τον τραυματίσεις.  Γι αυτό ο μεγάλος ιστορικός Φιλόστρατος χαρακτήριζε την Πάλη ως «το ευγενέστερο των αθλημάτων».

 

  • Που μπορεί και τι θα του κοστίσει η ενασχόληση; Είναι ένα ακριβό σπορ;

«Υπάρχουν πάρα πολλά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η Παλη είναι από τα λίγα αθλήματα που δεν θεωρούνται ακριβό σπορ. Η αγάπη που δείχνουν όλοι για το άθλημα δεν το έχουν εμπορευματοποιήσει και γι αυτό μπορεί να αγωνιστεί κάποιος με πολύ μικρό κόστος. Αρκετοί προπονητές και σύλλογοι διδάσκουν δωρεάν την Πάλη ή με κάποιο μικρό συμβολικό κόστος. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι, της παλαιότερης γενιάς, που θεωρούν προσβολή να πάρουν χρήματα».

 

  • Τι χρειάζεται για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η πάλη, ένα άθλημα που έχει ρίζες εδώ και χιλιάδες χρόνια στα μέρη μας;

 

Από πλευράς της ομοσπονδίας να καταρτιστεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους συλλόγους, τους προπονητές, αλλά και τους ομοσπονδιακούς. Αυτό εφαρμόζεται από την ομοσπονδία τα τελευταία 8 χρόνια. Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες από 5 χρονών και άνω, να αγωνίζονται με πολύ απλούς κανονισμούς και πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Όπως επίσης,  από παρουσιάσεις του αθλήματος στα σχολεία και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι εγγραφές των αθλητών μας τα τελευταία χρόνια».

  • Ποιο είναι το πλάνο για τη συμμετοχή/διάκριση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο;

«Επαναλαμβάνω και πάλι ότι για να υπάρχει ανταγωνιστικός πρωταθλητισμός δυστυχώς ή ευτυχώς η κινητήριος δύναμη είναι το χρήμα. Τα χρήματα είναι περιορισμένα αυτή την στιγμή. Η εξαγγελία του υφυπουργού Πολιτισμού και αθλητισμού κ. Βασιλειάδη για την αύξηση 10-15% των επιχορηγήσεων είναι εξαιρετικά θετική σε περίπτωση που υλοποιηθεί η δέσμευσή του. Θα βοηθήσει πάρα πολύ στην Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Η Πάλη έχει στόχο να έχει αθλητές στην Ολυμπιάδα. Στο Ρίο συμμετείχαμε με την Μαρία Πρεβολαράκη και ελπίζω στο Τόκιο να έχουμε αθλητές και στα τρία στυλ και φυσικά να έχουμε και μια θέση στο βάθρο. Η Μαρία Πρεβολαράκη ως πιο έμπειρη νομίζω ότι μπορεί να τα καταφέρει, έχουμε όμως και άλλα μεγάλα ονόματα που μπορούν να ανέβουν στο βάθρο».

 

  • Η ελληνική Πάλη θα συμμετάσχει στους Παράκτιους και στο beach wrestling. Ποια είναι η ανάπτυξη της Πάλης στην άμμο και ποια η πιθανή ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

 

«Το beach wrestling καθημερινά αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ πιθανή, μετά και τη δημόσια ανακοινωση του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και μελος της ΔΟΕ κ. Λάλοβιτς ότι το Beach wrestling είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2024. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και είναι πολύ θεαματικό άθλημα, με εύκολους κανονισμούς που προκαλεί ενθουσιασμό στους θεατές. Η Ελλάδα όχι απλά θέλει, αλλά ανυπομονεί να γίνει Ολυμπιακό άθλημα η Πάλη  στην άμμο. Λόγω της χώρας μας και των μεγάλων παραλιών, μπορεί η Ελλάδα να γίνει επίκεντρο του beach wrestling. Εχουμε ήδη διοργανώσει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2014 στην Κατερίνη, που κατά γενική ομολογία ήταν ίσως το καλύτερο πρωτάθλημα που διοργανώθηκε μέχρι σήμερα και η Παγκόσμια Ομοσπονδία επιθυμεί να διοργανώσει κι άλλους αγώνες στη χώρα μας. Τα οφέλη από αυτό για τη χώρα μας είναι πολλαπλά, όπως μπορείτε να καταλάβετε».

 

  • Η Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει πολλές και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας. Ποια είναι τα οφέλη;

 

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης αναγνωρίζοντας τη διάθεση, αλλά και την ικανότητα της ελληνικής ομοσπονδίας Πάλης να διοργανώνει επιτυχημένους αγώνες, έχει αναθέσει στην Ελλάδα τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών αγώνων. Εκτός από το διεθνές τουρνουά στην Αρχαία Ολυμπία όπου υπήρχε στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και συνέβαλε τα μέγιστα στην παγκόσμια καμπάνια του «save Olympic wrestling» και τελικά την παραμονή του αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, εχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το Μεσογειακό πρωτάθλημα Πάλης στην πόλη της Λάρισας το 2012. Το 2014 το Παγκόσμιο beach wrestling στην Κατερίνη. Το 2015 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Βετεράνων στην Αθήνα και πέρυσι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων στην Αθήνα. Τα οφέλη, όπως προανέφερα είναι πάρα πολλά. Πρώτα από όλα αγωνιστικά, οι αθλητές μας παίρνουν πολύτιμες εμπειρίες με μικρό κόστος. Δεύτερον το κομμάτι της υποδομής. Από κάθε διοργάνωση μένει υλικό στην ομοσπονδία που το χρησιμοποιεί για τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών των πρωταθλητών μας. Τρίτον η προβολή του αθλήματος στη χώρα μας και τέταρτο και σημαντικότερο τα τεράστια οφέλη που προσφέρει ο αθλοτουρισμός από την ανάληψη των διοργανώσεων. Καταρχήν οικονομικά και κατά δεύτερον όλοι αυτοί που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα γίνονται Πρεσβευτές και θέλουν να ξανάρθουν ως τουρίστες στη χώρα μας.

 

  • Μιλήσατε για 70% μείωση τα τελευταία 8 χρόνια, πως τα καταφέρνετε τόσα χρόνια και συντηρείτε το άθλημα;

Εβδομήντα τα εκατό από την γενική γραμματεία και 90% από την Ολυμπιακή Επιτροπή για την Ολυμπιακή προετοιμασία, σε σύγκριση με το 2009. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2009 η ομοσπονδία επιχορηγήθηκε με 2.100.000€ από την ΓΓΑ και με 300.000€ περίπου από την ΕΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Το 2018  η επιχορήγηση από την ΓΓΑ είναι 680.000€ και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εισπράξει η ομοσπονδία 15.000€. Το άθλημα συντηρείτε, γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγάπη από τους προπονητές των συλλόγων. Η πλειοψηφία των οποίων αγαπάνε το άθλημα και δουλεύουν αφιλοκερδώς. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές δουλεύουν οι περισσότεροι αφιλοκερδώς ή με πολύ ελάχιστα χρήματα. Οι αθλητές δεν το κάνουν για τα χρήματα, αλλά επειδή το αγαπάνε και αυτό φαίνεται και βγαίνει στους αγώνες. Η ομοσπονδία τα τελευταία 8 χρόνια έχει κάνει πολύ μεγάλη οικονομία και συμμάζεψε πάρα πολύ τα  πράγματα, καθώς εκτός των μειώσεων των επιχορηγήσεων είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο χρέος που ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ευρω . Ολοι μαζί προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανό το άθλημα είτε έχουμε κάποιο αξιώματα είτε όχι, με πάνω από όλα την αγάπη και το μεράκι των προπονητών και των αθλητών».

 

  1. Εσείς είστε από τους Ολυμπιονίκες που συνεχίζουν να προσφέρουν. Υπάρχουν άλλοι αθλητές που έχουν φέρει μεγάλη διάκριση στη χώρα μας και βοηθάνε την Πάλη;

 

«Υπάρχουν πρώην αθλητές που είναι ενεργοί και είναι κοντά στο άθλημα και προσπαθούν να βοηθήσουν, όπως ο δις Ολυμπιονίκης Αμιράν Καρντάνοφ. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν αποστασιοποιηθεί, αλλά όλοι τους πιστεύω ότι θέλουν και αγωνιούν να πάει το άθλημα όσο το δυνατόν καλύτερα»