Μετά από από σχετική ενημέρωση του αρμόδιου Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας παρακαλούμε όπως βρείτε συνημμένα (1) την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1868/Β/17-05-2020, για την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από 18/05/2020 έως 25/05/2020και (2) τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης για την Β΄ φάση  .

Το πρώτο εγγραφο είναι η ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1868/Β/17-05-2020, για την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από 18/05/2020 έως 25/05/2020. Το άρθρο 3 είναι αυτό που περιγράφει αναλυτικά το πρωτόκολλο των προπονήσεων:

Άρθρο3
Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18.5.2020
1. Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 18.5.2020 επιτρέπεται:
α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών (Α.Α.Ε.) ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
5. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1, 2, 3 και 4 η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19:

  • Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια 1 άτομο ανά 30 τ.μ. (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
  • ΧΡΗΣΗ ΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Επιτρέπεται η χρήση μπάλας ή οποιουδήποτε άλλου οργάνου απαραίτητου για τη διεξαγωγή του αθλήματος στο πλαίσιο αποκλειστικά και μόνο ατομικής προπόνησης, με σκοπό τη βελτίωση της ατομικής τεχνικής.

 

Το δεύτερο έγγραφο με ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Β΄ΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ αναλύει με λεπτομέρειες την διεξαγωγή της προπόνησης και μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Ο προαγωνιστικός ιατρικός έλεγχος είναι σημαντικός πριν ξεκινήσει ο κάθε αθλητής/τρια Προπονήσεις.
  2. Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μία είσοδος και έξοδος και τηρείτε το έντυπο του καταλόγου εισερχομένων/εξερχομένων
  3. Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.  Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75’-90’ λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος (π.χ. 20΄) για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση. Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή
  1. Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια 1 άτομο ανά 30 τμ εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου (π.χ. σε ένα κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους από τη σοβαρή απειλή της λοίμωξης COVID-19. Και παρακαλούμε μετά από αυτά τα βασικά σημεία που παραθέτονται παραπάνω να

διαβάσετε με προσοχή τα δύο έγγραφα που απέστειλε η το αρμόδιο Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γενικής Γραμματείας.

Για δικιά σας ενημέρωση προτείνουμε  να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα  Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports της όπου εκεί αναρτάται κάθε σχετική πληροφορία (οδηγίες, έντυπα, νομοθεσία κ.α.)  καθώς και η δυνατότητα να υποβάλετε  ερωτήσεις για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.