Με απολογισμό δύο μετάλλια ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Βετεράνων Ολυμπιακής Πάλης που διεξάγεται στο Λουτράκι. Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο και ένα χάλκινο κι άνοιξε… λογαριασμό στη διοργάνωση. Το «χρυσό» μετάλλιο κατέκτησε ο Εμζάριος Μπεντινίδης στα 88κ. κάτω των 50 ετών και επανέλαβε την επιτυχία που είχε πριν δύο χρόνια. Στο βάθρο των νικητών ανέβηκε και ο Ανδρέας Κλειούσης, ο οποίος φόρεσε στο στήθος το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 78κ. έως 50 χρονών.

Με τον Εθνικό ύμνο να… δονεί το κλειστο γυμναστήριο του Λουτρακίου η ελληνική αποστολή κατέκτησε τα πρώτα της μετάλλια, σε μία ημέρα που αγωνίστηκαν μεγάλες δόξες της Πάλης, Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Παγκόσμιος ο Μπεντινίδης

Ο Εμζάριος Μπεντινίδης επέστρεψε στο θρόνο του! Ο Έλληνας πρωταθλητής βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Πάλης που φιλοξενείται στο Λουτράκι. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης με τον πλέον εμφατικό τρόπο ανέκτησε τα σκήπτρα στα 88κ. της κατηγορίας βετεράνων Γ’ (κάτω των 50 ετών) κερδίζοντας μάλιστα στον τελικό τον κάτοχο του τίτλου Αντριάν Ρεκορεάν από τη Ρουμανία.

Στις 21 Οκτωβρίου του 2021 ο Μπεντινίδης είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί και πάλι στο Λουτράκι. Δύο χρόνια μετά ο Έλληνας Ολυμπιονίκης είχε τον ίδιο στόχο. Να βρεθεί στην κορυφή, ανακτώντας τον τίτλο του στην κατηγορία.

Από τον πρώτο του αγώνα έδειξε την πρόθεσή του. Απέναντι στον Οσάμα Ελσογκαμπρί δεν συνάντησε δυσκολίες με αποτέλεσμα ο Αιγύπτιος να αποχωρεί ηττημένος από την παλαίστρα, καθώς ο Μπεντινίδης επικράτησε με τεχνική υπεροχή (10-2).

Ακάθεκτος συνέχισε και στον προημιτελικό των 88κ. (έως 580 ετών). Ο Αμερικανός Αλσάντρο Τάρνερ δεν στάθηκε ικανός να σταματήσει την ορμή του Έλληνα παλαιστή που μετέτρεψε τον αγώνα σε διαδικαστικού χαρακτήρα επικρατώντας με τεχνική υπεροχή (10-0) μόλις σε 55 δευτερόλεπτα.

Στον ημιτελικό, ο Μογγόλος Μπαγιαρμαγκνάι Νορζίν έδειξε από την αρχή πως δεν μπορούσε να κοντράρει τον Έλληνα Ολυμπιονίκη και αρκέστηκε σε παθητικό ρόλο, κάτι που του στοίχισε 2 σημεία. Ο Μπεντινίδης δεν σταμάτησε στιγμή να προσπαθεί να εδραιώσει τη νίκη του, μη αρκούμενος στους πόντους από ποινές και το κατάφερε επικρατώντας τελικά με 6-0, με αποτέλεσμα να περάσει στον μεγάλο τελικό.

Εκεί, ο Ρεκορεάν σαφώς αποδείχθηκε πιο δυνατός αντίπαλος για τον Μπεντινίδη, όχι όμως τόσο όσο θα αρκούσε για να μπορέσει να διατηρήσει τον τίτλο του. Ο Έλληνας παλαιστής επικράτησε, παίζοντας έξυπνα, με 4-0 και στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής κόσμου επιστρέφοντας στο θρόνο του.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν ο Μογγόλος Μπαγιαρμαγκνάι Νορτζίν και ο Γάλλος Ιμπραχίμ Ζενγκίν.

Στα 88κ. (έως 50 ετών) αγωνίστηκαν ο Παύλος Κορωνίδης και ο Χρήστος Τορτοπίδης. Ο Κορωνίδης ηττήθηκε με τεχνική υπεροχή (11-0) από τον Αλαϊμπέκ Μπεκμουρζάεφ από το Κιργιστάν και ο Χρήστος Τορτοπίδης έχασε από τον Ρουμάνο Αντριάν Ρεκορεάν. Στα ρεπεσάζ αγωνίστηκε απέναντι στον Γάλλο Ιμπραΐμ Ζενγκίν όπου δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη.

Χάλκινο ο Κλειούσης

Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μπεντινίδη ήρθε και δεύτερο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα, αυτή τη φορά χάλκινης απόχρωσης. Στα 78κ. της κατηγορίας Γ’ (έως 50 ετών) ο Ανδρέας Κλειούσης έκανε εξαιρετική εμφάνιση και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στον όμιλο που αγωνίστηκε.

Μπήκε δυνατά στους  αγώνες δείχνοντας από την αρχή πως θα διεκδικούσε μετάλλιο. Αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω με 2-0 και 3-2, εν τέλει επικράτησε 6-3 του Πάβελ Τιμόνοφ (ανεξάρτητος) στον πρώτο αγώνα που αποδείχθηκε και ο καθοριστικός για το μετάλλιο.

Παρά τις ήττες από τον Αμερικανό Ρούντολφ Τζέιμς ο οποίος στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και τον Ανίς Γκαμπρί από τη Γαλλία που κατέκτησε το ασημένιο, ο Κλειούσης υποσκέλισε τον Τιμόνοφ και πήρε το χάλκινο μετάλλιο.

Στα 130κ. ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν τα κατάφερε στον προκριματικό, ενώ ήταν και άτυχος. Εννιά δευτερόλεπτα πριν το τέλος – και ενώ έχανε με 4-0 από τον Αμερικανό Γκάμπριελ Μπόπερτι.– τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Στην ίδια κατηγορία, ο Απόστολος Στάμος στον προκριματικό ηττήθηκε με πτώση από τον Τούρκο Αϊντίν Χαλίμογλου.

Την Πέμπτη (18/10) το πρόγραμμα του Παγκοσμίου στο Λουτράκι συνεχίζεται με την κατηγορία Α’ (έως 40 ετών).

Στα 70κ., ο Ευθύμης Τσερέπας κληρώθηκε με τον Αμερικανό Ορλάντο Σάμουελ Χιμένεθ στον προκριματικό γύρο, με φόντο τα προημιτελικά.

Στα 88 κιλά, ο Ηρακλής Σιαμίδης θα έχει πρώτο αντίπαλο στην φάση των «16» τον Γεωργιανό Τεμούρ Γκελιτασβίλι.

Στα 100 κιλά ο Ηλίας Μπούκης θα μπει στα προκριματικά κόντρα στον Τούρκο Αχμέντ Μπιλιτσί, με στόχο την πρόκριση στους «8».

Στα 130 κιλά ο Ιωάννης Παπαδόπουλος κληρώθηκε στον προκριματικό με αντίπαλο τον Αμερικανό Μίνγκο Μάρκους Γκραντ Τζούνιορ.