Η Ελληνική Ομοσπονδία Παλης μετά τα γεγονότα ωμής βίας που εξελίχθηκαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η ελληνική Ομοσπονδία Πάλης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα ωμής βίας που εξελίχθηκαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Πάλης Ανδρών – Γυναικών στο Κιλκίς και είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Ο ομοσπονδιακός προπονητής και δις Ολυμπιονίκης Αμιράν Καρντάνοφ δέχθηκε μαζική επίθεση και χτυπήθηκε βάναυσα από 30 και πλέον άτομα, μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, δέχθηκαν υβριστικές και χυδαίες λεκτικές επιθέσεις, ενώ αθλητές και αθλήτριες που ήθελαν να αγωνιστούν και ταξίδεψαν έως το Κιλκίς για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, υπό τον φόβο όσων διαδραματίστηκαν και των απειλών που δέχθηκαν οι ίδιοι και οι προπονητές τους. Σαράντα – πενήντα άτομα δεν επέτρεψαν στους 300 και πλέον αθλητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή να αγωνιστούν…

Η ωμή βία (λεκτική και σωματική) και το πρωτοφανές bullying που δέχθηκαν άπαντες στο γήπεδο έγιναν με αφορμή τη «διαμαρτυρία» ενός «συλλόγου αθλητών», που δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΛΟΠ. Ενός συλλόγου που, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη, δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά την επιβολή των απόψεών τους, με μη δημοκρατικούς τρόπους. Πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Πέτρος Μανουηλίδης, ενώ στις «διαμαρτυρίες» πρωτοστατούσε και ο Γιώργος Πιλίδης. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις και απειλές προς τον πρόεδρο της ΕΛΟΠ Στέργιο Λεωνάκη και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, καθώς και αθλητών και προπονητών που είχαν διαφορετική άποψη! Αντιδράσεις που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκφράζουν το ήθος ενός Παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος πρέπει να αποτελεί πρότυπο προς τα νέα παιδιά και να υπηρετεί τις Ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι… Στο γήπεδο βρέθηκε και συνομιλούσε διαρκώς με τους αθλητές-προπονητές που έκαναν τη «διαμαρτυρία» και ο Γιώργος Πάχτας, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το εφετείο Αθηνών σε 14 μήνες φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην προέδρου της ΕΛΟΠ Δημήτρη Τραμπάκουλα.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτεί αυτά τα περιστατικά. Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΔΣ θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για την απόδοση ευθυνών στο σύνολο των εμπλεκόμενων αθλητών, προπονητών και παραγόντων που σχεδίασαν, οργάνωσαν και συμμετείχαν στα αποτρόπαια γεγονότα, ενώ θα κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της βίας σε αθλητικούς χώρους (49.08.2022)

Παράλληλα θα γίνει εκτενή ενημέρωση στους αρμόδιους φορείς. Θα ενημερωθεί άμεσα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας. Παράλληλα η ΕΛΟΠ θα καταθέσει αναλυτικό φάκελο με καταγραφή όλων των στοιχείων, στην εισαγγελία προκειμένου να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Η Πάλη είναι το ιστορικότερο άθλημα και οι αρετές που μεταλαμπαδεύει από την αρχαιότητα έως και σήμερα, θα πρέπει να ακολουθηθούν και στις επόμενες γενιές. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώνει την Ιστορία του αθλήματος.

Ο χουλιγκανισμός και η ωμή βία, από όπου κι αν προέρχεται, δεν έχει καμία θέση στον αθλητισμό και στην οικογένεια της Πάλη.